१७ असाेज, काठमाडौँ । केही दिन अघि परेको अविरल बर्षाले मौसम केही बदलिएको छ । मौसम परिवर्तनका कारण याे अवस्थामा घाँटी संक्रमण र रुघाखोकी लाग्न सक्छ । यसबाट बच्न मह धेरै प्रभावकारी र रामबाण उपाय हुन सक्छ। यसलाई केही चिज मिसाएर खाँदा शरीरको रोग प्रतिरोधात्मक क्षमता बढ्छ ।
असाेज महिना लागेसँगै माैसम विस्तारै बदली हुन थालेकाे छ । जसका कारण बिहान र बेलुका हल्का चिसो महसुस भइरहेको छ । दिनमा थोरै तातो तर रातमा चिसो। यस्तो अवस्थामा घाँटीमा इन्फेक्सन र रुघाखोकी जस्ता साना समस्याले समस्या निम्त्याउन सक्छ । तर, यसबाट बच्न केही घरेलु उपाय अपनाउन सकिन्छ ।
चिसो वा घाँटी दुख्ने संक्रमणबाट बच्न मह एक रामबाण उपाय साबित हुन सक्छ। मह मिसाएर खानेकुराले यस्ता समस्याबाट छुटकारा पाउन सकिन्छ । शरीरको रोग प्रतिरोधात्मक क्षमता पनि बढ्छ र धेरै रोगहरु टाढा रहन्छ।
अदुवा – मह मिसाएर खानुहोस्
मह र लसुन घाँटीको इन्फेक्सन र चिसोका लागि चमत्कारी मानिन्छ । बच्चा होस् वा वयस्क, हरेक दिन महमा बेरेर लसुनको लौंग खाँदा छिटो आराम मिल्छ। लसुनमा एलिसिन पाइन्छ, जसले ब्लड सुगर, कोलेस्ट्रोल कम गर्न र संक्रमणसँग लड्न मद्दत गर्छ। लसुन र मह दुबैमा प्रचुर मात्रामा एन्टिअक्सिडेन्ट हुन्छ । यसले प्रतिरक्षा प्रणालीलाई पनि बलियो बनाउँछ।
मह र रक्सी
रक्सीको सानो टुक्रा चुस्दा घाँटी दुख्ने, इन्फेक्सन, रुघाखोकी र खोकी निको हुन्छ । मदिरामा एन्टी-अक्सिडेन्ट र एन्टिबायोटिक गुण हुन्छ, जसले धेरै रोगहरूबाट बचाउँछ। यसले गठिया, दुखाइ र सूजन कम गर्न पनि मद्दत गर्दछ।
मदिरामा म्याग्नेसियम, क्याल्सियम र बिटा क्यारोटिन जस्ता खनिज र फ्लेभोनोइडहरू पनि हुन्छन्, जसले यसलाई अझ शक्तिशाली बनाउँछ। मह मिसाएर खाँदा शरीरलाई धेरै फाइदा हुन्छ । एक चम्चा मसलाको धुलो महमा मिसाएर दिनको दुई पटक सेवन गर्दा मौसमी रोगबाट मुक्ति मिल्छ ।
यी कुराले घाँटीको समस्या पनि हट्छ
तुलसीको पात पनि घाँटीमा आराम प्रदान गर्नको लागि अद्भुत छ। यदि तपाईलाई जाडोमा घाँटी दुख्छ वा कुनै किसिमको संक्रमणका कारण बोल्न गाह्रो भइरहेको छ भने तुलसीको पात खाँदा यो समस्या समाधान हुन्छ, किनकि तुलसीको पातमा एन्टी ब्याक्टेरियल गुण हुन्छ, जसलाई खाँदा धेरै राहत मिल्छ ।
घाँटी सम्म, तपाईं यी पातहरू काँचो वा पानीमा उमालेर खान सक्नुहुन्छ। यसका अलावा यदि तपाईले अदुवा चपाएर खानुहुन्छ भने घाँटीको समस्या भएमा यो पनि तपाईको लागि प्रभावकारी साबित हुनेछ ।
+ There are no comments
Add yours